2008. január 21., hétfő

Kis Borostyán mediterrán vendéglő

Név: Kis Borostyán mediterrán vendéglő
Cím: Budapest XI.kerület, Lágymányosi u. 13.

Teszt időpontja: 2008. január 12.
Amit ketten fizettünk: 9.000,– Ft



SzempontJegySúlyPontMegjegyzés
Környezet10220
Tálalás10220
Étlap919
Választék10220A szokásos kínálat mellett havonta változó ajánlat is van.
Étel minősége10550
Étel mennyisége10220
Személyzet szakértelme9436
Személyzet kedvessége10330
Számlázás5315Többrendbeli bénázás után sikerült csak megkapnunk a nem-számlát, holott a vacsora elején jeleztük, hogy mi és két barátunk külön szeretnénk fizetni.
Mosdó818
Szubjektív10550
Összesen:30278
Súlyozott átlag:9,27

4 megjegyzés:

Hapci írta...

Egy picit elvesztetek a pontrendszer szofisztikált kidolgozásában...
A Kis Borostyánban a kaja minősége 10 pont, vagyis überelhetetlen. Ez vicc?
Jártatok már igazán jó étteremben? Pl. ....? Az mennyi pont? 34?

Étterem Teszt írta...

Ajánlom figyelmedbe a Mit is pontozunk? linket. Ez egy egyszeri tapasztalat volt, és teljes mértékben lehetséges, hogy neked mások voltak a tapasztalataid.

Egyébként pedig a jelen blog nem tévedhetetlen kinyilatkoztatás, hanem - vállaltan! - szubjektív élményeknek lehetőség szerint objektív módon való megosztása.

Hapci írta...

Arra céloztam, hogy a pontozás a feltehetőleg hosszú agyalás ellenére is (kissé) komolytalan. Az eddig pontozott éttermek felében az ételek választéka, minősége és mennyisége közel tökéletes volt (9-10 pont). Ezen nem töprengtetek el?
Véletlenül se akartam bántani a Kis Borostyánt, vagy Titeket, csak itt gondoltam jelezni, hogy a pontozás nem stimmel (ha már ide tévedtem, ott meg ettem párszor). A Borostyán kellemes kisvendéglő, terjengős és nehezen áttekinthető étlappal, jó vagy elfogadható ételekkel, gyenge pizzákkal, barátságos kiszolgálással, értékarányos árakkal. Magyar szinten (konyha 1-10) kb. 5.
A pontjaitok alapján viszont abszolút csúcsétteremnek tűnik, ha nincs a számlázási baki, gyakorlatilag verhetetlen. Tudom, egyszeri, meg szubjektív, meg satöbbi, és elnézőek/amatőrök vagytok, de így nem lehet majd érdemben pontozni az igazán jó helyeket. Vagyis - ha ezzel a szisztémával folytatjátok - egy halom étteremnél minden jellemző 10 pont lesz, esetleg a mennyiségnél vontok le pár pontot.

Étterem Teszt írta...

Jogos az észrevétel, hogy gyakran adunk 10 pontot az étel minőségére. Az oka ennek egy konkrét döntés, nevezetesen arra vonatkozóan, hogy honnan is indítjuk a pontozást: mennyiről indulunk akkor, amikor belépünk az ajtón. Az is egy opció lett volna, hogy induljunk 1-ről, és legyenek szívesek feltornázni magukat 10-re. Mi nem ezt választottuk, hanem a fordítottját. Ezzel nem kötelező egyetérteni: nem azért döntöttünk így, mert ez "a jó" megoldás, hanem mert számunkra ez tűnt rokonszenvesnek, kezelhetőnek stb.

Az a helyzet, hogy bizonyos ételeket nagyon nehéz összehasonlítani. A gesztenyés fácánnal töltött narancsos kacsa szarvasgombával :) és a pukkanós sült kolbász olyan, mint a négyzet oldala és átlója: összemérhetetlen. Nyilván. Ellenben, és (számunkra) ez a döntő: a maga nemében mindkettő lehet tökéletes.

Ez nem abszolút tökéletességet jelent, mégpedig két okból. A gyakorlati ok az, amit te is írsz: teljesen amatőrök vagyunk, ráadásul nem kifejezett krőzusok - szóval az összehasonlítási alapunk mindenképpen csak bizonyos keretek között mozog. Az elméleti ok: abszolút tökéletes egyedül az Isten (akkor is, ha van, akkor is, ha nincs). ;)

Tehát amit pontozunk, amit 10 pontnak értékelünk, az a relatív tökéletesség: ott és akkor a felszolgált ételek maximálisan kielégítették az elvárásainkat, semmi kifogásunk nem volt ellene, nem ítéltük úgy, hogy az adott körülmények között többet lehetett és kellett volna kihozni a konkrét fogásokból. Ha ezt tapasztaljuk (vagyis ha az evés végeztével egy jóleső, diszkrét böffenéssel, semmibe révedő szemekkel dőlünk hátra, és enyhe regresszióba zuhanva átmenetileg meg vagyunk elégedve a világ folyásával), akkor semmi okát nem látjuk, hogy 10 pontnál kevesebbet adjunk. Ez nem jelenti azt, hogy egy profi ne találna ugyanabban a menüben kifogásolni valót. Azt sem jelenti, hogy máshol, más jellegű étteremben ugyanezen ételeket ne tudnák szignifikánsan ötletesebben kivitelezni.

Az Étterem Teszt nem a csúcsgasztronómia alfája és omegája kíván lenni. Erre a célra ott van pl. a Bűvös Szakács. Ez a blog alapvetően két ember játéka, akiknek volt nagyon sok jó és nagyon sok rossz tapasztalata éttermekkel, és ezeket szeretnénk megosztani. Azért, hogy ha valaki azon töpreng, hogy egy fárasztó hét után hova üljön be egy pénteki vacsorára, vagy hogy a máshonnan jött barátait hova vigye el egy kellemes estére, akkor ne érje őt keserves csalódás.

Mindazonáltal örülünk, ha a blogunk árnyaltabb. Tehát ha valamelyik, általunk kipróbált étteremmel kapcsolatban neked mások a tapasztalataid, akkor bátran oszd meg kommentben a többi olvasóval. Nem bántódunk meg, ha a te élményed ellentmond a mienknek. Csak ismételni tudjuk: nem az objektív igazságot hajkurásszuk itt, hanem tapasztalatokat adunk közre. És nyilvánvaló, hogy több szem többet lát.